Hester van 't Hek - Spring!

Interview Bol.com

Hester van ’t Hek heeft in oktober 2016 haar debuutroman Spring! geschreven. Met humor en een duidelijke boodschap wil ze de onzekerheid van de vrouwen op de kaart zetten.

Kun je iets over jezelf vertellen, Hester?
Dat vind ik altijd een vreselijke vraag. Ik weet wel wie ik ben, maar je krijgt alleen vaak van die opgeleukte verhalen. Dit geeft stiekem wel meteen aan dat voor mij eerlijk naar jezelf durven kijken heel belangrijk is. Ik heb dat in het verleden door onzekerheid over mijn gewicht wel eens anders aangepakt. Wat een enorme tijdverspilling. Een van de redenen waarom ik zo gemotiveerd was om Spring! te schrijven. Mijn karakter is er een van uitersten. Ik vind het heerlijk alleen in een hutje boven op een berg. Stopt er een volle bus met mensen, net zo gezellig en ga ik even koffie zetten. Ik kan niet koken en een cake is bij mij al verbrand voordat hij in de oven zit, maar ik wil wel graag meedoen aan Heel Holland Bakt. Daarnaast ben ik erachter dat je de meest inspirerende mensen ontmoet op de vreemdste momenten. Als je oplet dan. Met nep en valse emoties verlies je mijn respect. Jezelf blijven ontwikkelen levert voor mij bijzondere dingen op. Het schrijven van Spring! is daar een voorbeeld van. Als mijn omgeving roept dat ze last van me hebben, soms ben ik ook gewoon ‘rotvervelend’, ga ik in Amsterdam even in de tram zitten. Lijn 2 is een aanrader!

Zie je deze tegenstrijdigheden ook terug in jouw schrijverschap?
Ja, die zie je zeker terug. Als ik Spring! lees valt me op dat ik alles uit de kast heb getrokken om hoofdpersonage Florine van Dieven realistisch en herkenbaar neer te zetten. Dat leverde af en toe wel wat interne strijd op. Wij hebben namelijk een aantal belangrijke overeenkomsten en ik had tijdens het schrijven af en toe het gevoel naakt over straat te rennen. Dat beviel niet echt in het begin. Ook het eerste hoofdstuk is vaak herschreven, omdat het zo serieus en soms tegen het venijnige aan geschreven was. Niks mis mee, af en toe bloedserieus zijn. Alleen bleek dat niet mijn manier van schrijven te zijn. Het ontbrak aan een knipoog. Ik blijf zelfspot de leukste vorm van humor vinden. Bedenk dat Spring! mijn debuut is, dus er valt voor mij nog een hoop te leren en te ontdekken!

Onderliggende boodschap

Hoe ben je op het idee gekomen om dit boek te schrijven?
Hoe mensen denken en leven heeft mij altijd al geïnteresseerd. Je kan mij niet blijer krijgen met een mogelijkheid om over het randje te kijken en op zoektocht te gaan. Waarom doen mensen de dingen die ze doen? Zeggen mensen ook echt wat ze bedoelen? Ik wil graag weten waarom ik anders denk dan anderen en vind die verschillen boeiend. Met name het gedrag van vrouwen vind ik bijzonder fascinerend. Onzekerheid over uiterlijk, sociale status, jaloezie en de rol van de buitenwereld zijn onderwerpen waar ik inmiddels wel een beetje in ben afgestudeerd. Wat ik door mijn eigen ervaringen en ontelbare gesprekken met vrouwen geleerd heb in de afgelopen jaren, wilde ik daarom bundelen. Het is een roman geworden met een duidelijke onderliggende boodschap, waar je hopelijk vrolijk van wordt. Ik wil wel benadrukken dat het boek – los van een vage tip over artisjokken die je vetcellen aanvallen – verder geen enkele dieettip bevat. Die kunnen we inmiddels allemaal wel dromen. Spring! gaat ergens anders over.

Wat is je mooiste reactie?
Een vrouw stuurde mij een kaartje dat ze, na het lezen van mijn boek, een tankini heeft gekocht en voor het eerst sinds jaren weer heeft gezwommen. Toen dacht ik alleen voor jou heb ik het boek al geschreven. Daarbij zijn de recensies en reviews die Spring! tot nu toe heeft gekregen goed en die vind ik ook zo bijzonder om te lezen.

Hoe ben je op de titel Spring! gekomen?
De oorspronkelijke titel van mijn manuscript was niet passend. Spring! is bedacht door mijn uitgever.

Herkenning

Je schreef vooraan in het boek de quote: What if I fall? Oh, but my darling what if you fly?’ Welke betekenis zit daar voor jou achter?
De quote is van Erin Hansen. Zij schreef op jonge leeftijd al de meest prachtige gedichten. Een bizar natuurtalent! En wat het voor mij betekent kan ik heel kort in zijn: het slaat op het schrijven van Spring! en het durven doorzetten.

Waarom besloot je je te richten op de onzekerheden van vrouwen?
Ik kwam tot de ontdekking dat als het over vrouwen en onzekerheden gaat we vaak ´last´ van hetzelfde probleem met bijbehorend gedrag hebben. Dat wordt alleen bijna nooit hardop gezegd. Ik rol nog dagelijks van mijn stoel als ik hoor waar iemand al jaren mee rondloopt en wat voor gevolgen dat op het dagelijks functioneren heeft. Daarbij wordt een oplossing naar mijn gevoel ook vaak buiten de deur gezocht. Komt die tijdverspilling weer naar boven. Wat extra onderlinge herkenning kan nooit kwaad. Ook een van de redenen waarom ik Spring! heb geschreven. Vrouwen zijn cool en krachtig als ze herkenbaar zijn en lekker in hun vel zitten. Samen kunnen we zoveel meer bereiken als we iets opener zijn. Tevens is mijn missie om ‘wijverij’ uit te roeien. Ik ben daar klaar mee. En het is ook zo jaren negentig. 

Moeten we deze onzekerheid op jongere leeftijd al gaan aanpakken?
Ik las laatst een artikel ´Kinderen voelen zich lelijk door social media´ en schrok van hoe jong kinderen zijn die al met die negatieve gedachten rondlopen. Vaak begint het bij kinderen ook met een losse opmerking die iemand maakt. Iets over uiterlijk, leerprestaties of het ontbreken van vrienden. En hoe kan je dat aanpakken? Ik heb mijn halve jeugd met een loodzware weegschaal onder mijn arm tussen mijn geweldige familie rondgehuppeld. Niemand had iets door. Ik kon dat namelijk Oscar-waardig verbergen. Zie daar als ouders maar iets aan te doen. Best moeilijk.

Herken jij je in de hoofdpersoon Florine van Dieven?
Absoluut. Zoals ik al vertelde hebben wij veel gemeen. Zo herkenbaar! is overigens bijna altijd de eerste reactie van mensen na het lezen van het boek. Dat er ook veel gelachen wordt volgt meteen daarna.

Adviezen tegen onzekerheden

Heb jij ook een vriend Sam, de vriend die Florine helpt bij de onzekerheden, die jou heeft geholpen?
Ik heb een vriend die in gedrag, manieren en lieve lompigheid sprekend op Sam lijkt. Daarnaast is Sam ook gewoon een verzameling karaktereigenschappen van belangrijke mannen in mijn leven. Hij hield Florine continue een spiegel voor en ik herken mezelf wel in deze no-nonsense aanpak als er ‘iets’ moet worden opgelost.

Zijn deze onzekerheden echt slecht of brengt het ook positieve punten in het leven van een vrouw?
Ik denk dat jaloezie zinvol is wanneer je durft uit te zoeken waarom je jaloers bent. Het zegt vaak iets belangrijks over wat je mist in je leven. Verder vind ik jaloezie voornamelijk een zinloze emotie. Stel je bent vreselijk jaloers op je vriendin met haar irritante maatje 36 en dan kan ze ook nog héél goed volleyballen. En jij bent een dikkerdje zonder balgevoel. Dan word je dus echt de volgende ochtend niet wakker met maat 36 en een feilloos balgevoel. Het levert niets op, enorme tijdverspilling.

Wat geef jij als advies aan vrouwen die de zoektocht aan gaan om met deze onzekerheden leven?
Misschien leuk als ik een echte basistip uit Spring! deel: ´Wij vrouwen hebben de mogelijkheid een aardverschuiving teweeg te brengen door alleen al simpelweg op te houden onszelf de hele dag te vergelijken met een ander. Het lijkt onze tweede natuur om constant op zoek te zijn naar vrouwen die leuker, knapper of succesvoller zijn – liefst alle drie. De oplossing is simpel: als we er voor nu gewoon vanuit gaan dat elke vrouw leuker, knapper en succesvoller is dan jij, houd je zeeën van tijd over om te ontdekken hoe stom je eigenlijk écht bent.’ En dat blijkt dan uiteindelijk weer reuze mee te vallen. Lijkt mij een goed begin.

Het einde van het jaar 2016 is in zicht. Wat kunnen we van jou verwachten volgend jaar?
Een vervolg op Spring! komt er zeker aan!

Bron: Bol.com

Deel dit via social media:
Share
error: © www.hestervanthek.nl